Uw partner achter het primaire proces

Bovenwettelijke uitkeringen – de WOPO en WOVO

Bovenwettelijke uitkeringen – de WOPO en WOVO

Wat is de WOPO/WOVO?

Medewerkers uit het primair en voortgezet onderwijs hebben bij werkloosheid, onder voorwaarden, naast een WW-uitkering ook recht op bovenwettelijke uitkeringen. Namelijk de regeling Werkloosheid Onderwijspersoneel Primair/Voortgezet Onderwijs, ofwel de WOPO of WOVO. Deze verhoogt de WW-uitkering (via een aanvullende uitkering) en verlengt het traject via een reparatie uitkering en eventuele aansluitende en extra aansluitende uitkeringen.

Verschillende routes en keuzemogelijkheden

Het primair onderwijs en voortgezet onderwijs hebben een aparte regeling. Verder verschillen beide regelingen voor openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs.

Op basis van huidig overgangsrecht kunnen medewerkers uit het bijzonder onderwijs gebruik maken van de (vaak gunstigere) regeling van het openbaar onderwijs. Ook zijn er soms nog extra keuzemogelijkheden van toepassing. De keuze tussen de mogelijke regelingen kan in sommige gevallen de mogelijke uitkering met wel 10 jaar verlengen!

Het is dus van belang om te weten wat de mogelijkheden zijn, zodat de werknemer de juiste informatie heeft om de juiste keuze te maken. Dit kan ook doorslaggevend zijn voor het wel of niet aangaan van een vaststellingsovereenkomst.

Let op: zoals gezegd is deze keuzevrijheid voor medewerkers uit het bijzonder onderwijs gebaseerd op overgangsrecht. Voor het primair onderwijs loopt dit overgangsrecht tot en met 31 augustus van dit jaar. Voor het voortgezet onderwijs loopt dit overgangsrecht nog tot en met 30 juni 2021.

Individueel uitkeringsoverzicht

Dyade kan snel en eenvoudig een overzicht van en een inzichtelijke vergelijking tussen de verschillende mogelijke uitkeringstrajecten leveren, inclusief overgangsrecht en keuzemogelijkheden waar van toepassing. Hierbij kijken wij naar de duur en bruto bedragen (zowel per maand als over het totale traject).

Hiermee wordt voor zowel werknemer als werkgever inzichtelijk wat de consequenties van eventuele keuzes zijn en waar men aan toe is bij eventueel ontslag. Als bijlage leveren we nog de gebruikelijke Pardon berekeningen mee ter extra informatie. Dit is mogelijk voor zowel bijzonder als openbaar, primair en voortgezet onderwijs.

Downloads

Daarnaast biedt Dyade Advies kosteloos de handreikingen Vuistregels WW en BW Primair en Voortgezet onderwijs aan (herzien in 2018), met uitleg over de verschillende regelingen. Deze handreikingen bieden u inzichten en kunt u, desgewenst, ook verstrekken aan de betreffende medewerkers die voor een beslissing staan.

Handreiking
vuistregels WW en BW
primair onderwijs
Handreiking
vuistregels WW en BW
voortgezet onderwijs
Download Download

Overige aspecten van de WOPO en WOVO

In het kader van deze regeling kunnen ook rechten ontstaan op loonsuppletie, garantie-uitkering, overlijdensuitkering en andere regelingen. Dyade Advies zal u daarover informeren.

Wenst u meer te weten of heeft u interesse in onze individuele berekeningen? Vul het contactformulier in of neem direct contact op met Wilma Rijndorp.

We plaatsen functionele en analytische cookies. Deze zijn geanonimiseerd en noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Door op Akkoord te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Akkoord