Uw partner in Finance & HR

Toepassing afspiegelingsbeginsel bij bedrijfseconomische ontslag

Toepassing afspiegelingsbeginsel bij bedrijfseconomische ontslag

Vanaf 1 juli 2015 geldt voor alle onderwijssectoren in het bijzonder onderwijs het afspiegelingsbeginsel als basis voor een ontslag op bedrijfseconomische gronden. Vanaf 1 januari 2020 geldt het afspiegelingsbeginsel ook voor het openbaar onderwijs als gevolg van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA). Voor de kinderopvang gold het beginsel al wat langer.

Het afspiegelingsbeginsel vraagt een specifieke aanpak voor het bepalen welke medewerker als eerste voor ontslag in aanmerking komt. Wij hebben de procedure toepassing afspiegelingsbeginsel voor u op logische wijze samengevat zodat u weet welke stappen en besluiten u op welk moment moet nemen om tot resultaat te komen.

Voor onderwijsorganisaties hebben wij, in 1995 en 1996 met deskundigen van het UWV en de PO-raad afgestemd hoe de vertaling gemaakt kan worden van de vereisten van het UWV inzake de onderbouwing van aanvragen voor bedrijfseconomisch ontslag. Onderwijsorganisaties hebben immers geen winstoogmerk en een andere financiële administratie dan commerciële organisaties. Ook het vraagstuk van de bedrijfsvestiging kan actueel zijn voor schoolbesturen. Voor deze twee zaken, de financiële onderbouwing en de nadere uitwerking van wat onder een bedrijfsvestiging moet worden verstaan, hebben wij een notitie, specifiek voor onderwijsorganisaties, toegevoegd.

U kunt deze notities hier kosteloos downloaden:

  Formatiestrategie

  Dyade heeft met vele schoolbesturen samengewerkt om te komen tot een formatiestrategie waarbij regie van werkgever én van werknemer centraal staat. Het uitgangspunt bij deze strategie is het deelgenoot maken van uw medewerkers van de problematiek en hen voorts een aantal opties geven voor vertrek en/of minder werken. De vergoedingen bepaalt u zelf en ook de instrumenten die u aanbiedt. De vakbonden worden slechts geïnformeerd. De werknemer bepaalt zelf of hij/zij gebruik wil maken van de mogelijkheden die de werkgever biedt. Het toepassen van deze formatiestrategie is zeer succesvol gebleken. Ook besturen die behoorlijk moesten inkrimpen op de formatie hebben zonder tot gedwongen ontslag over te gaan en door afspraken te maken met medewerkers, de benodigde formatiedaling bereikt en wel binnen een afzienbare termijn.

  Ons aanbod

  Mocht u ondersteuning wensen bij het toepassen van het afspiegelingsbeginsel, het opstellen en uitrollen van uw eigen formatiestrategie, het opstellen van een strategische personeelsplanning, doorrekening van scenario’s, het berekenen van de ontslagruimte (primair onderwijs) of ondersteuning bij het overleg met de vakbonden dan kunt u bij ons terecht.

  Daarnaast organiseren wij bijeenkomsten over dit thema. Wist u dat wij een dergelijke bijeenkomst ook bij u op locatie kunnen organiseren? Wij kunnen dan specifiek ingaan op uw situatie. Wij zorgen dat wij naast de ontslagregels UWV ook de cao-vereisten in samenhang voor u in beeld hebben en u daarover kunnen informeren. Zoals u van ons gewend bent zullen wij een kernachtige samenvatting leveren van de wijzigingen.

  Tijdens de bijeenkomst gaan wij ook in op de gevolgen voor u na het ontslag. Zoals kosten van WW en bovenwettelijke uitkeringen. Specifiek voor het Primair Onderwijs is er een update inzake de regelgeving van het Participatiefonds

  Uw cursusleider is mevrouw drs W. (Wilma) Rijndorp-Kreft, senior adviseur en manager Advies.

   Meer informatie

   Wilt u meer informatie of advies? Neem dan direct contact op met Dyade.

   Deel dit bericht

   Wij helpen u graag

   Administratief bijblijven

   Actuele informatie over uw administratie, cao’s, wet- en regelgeving en meer.
   U vindt het in de Nieuwsflits en de Maandbrief Salarisbetaling van Dyade. 

   We plaatsen functionele en analytische cookies. Deze zijn geanonimiseerd en noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. x