Uw partner achter het primaire proces

Wettelijk betaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus kunnen medewerkers gebruikmaken van een wettelijk betaald ouderschapsverlof. In de wet is bepaald dat medewerkers aanspraak kunnen maken op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Gedurende dit verlof heeft de medewerker aanspraak op een uitkering.

Deze uitkering bedraagt 50% van het loon van de medewerker (tot het maximum dagloon van de medewerker). Aangezien in de cao PO en VO gunstigere voorwaarden zijn opgenomen voor betaald ouderschapsverlof (415 uur verlof met doorbetaling van 55% van het niet gemaximeerde loon) heeft de wet nog geen directe gevolgen voor het onderwijs.

Er is echter een wetsvoorstel waarin is bepaald dat de uitkering bij het wettelijke betaalde ouderschapsverlof verhoogd wordt tot 70% van het (maximum) dagloon. Indien dit wetsvoorstel wordt aangenomen is het wettelijk betaald ouderschapsverlof op bepaalde punten gunstiger dan de regeling in de cao PO en VO. Welke gevolgen dit heeft voor medewerkers in het onderwijs moet dan worden vastgesteld. Zodra hier meer duidelijk over is berichten wij hierover in de nieuwsflits.

Deel dit bericht

Meer Nieuwsflits berichten

We plaatsen functionele en analytische cookies. Deze zijn geanonimiseerd en noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. x