In veel sectoren wordt gebruikgemaakt van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Werken als zzp’er biedt verschillende belastingvoordelen voor de zelfstandige. Een zzp’er is niet verplicht om zich als werknemer te verzekeren en er is ook geen verplichte aansluiting bij een pensioenfonds. Als een zzp’er ervoor kiest om deze zaken niet zelf te regelen, heeft hij geen aanspraak op een aanvullend pensioen naast de AOW, en is er bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid geen voorziening waar hij op kan terugvallen. Voor de werkgever biedt het inschakelen van een zzp’er ten opzichte van een reguliere medewerker het voordeel dat er aan minder rechtspositionele verplichtingen hoeft te worden voldaan.
Wanneer een werkgever besluit een zzp’er in te schakelen, is het belangrijk om zeker te zijn dat de betreffende persoon daadwerkelijk als zelfstandige werkt en dat er geen sprake is van een reguliere arbeidsverhouding. Voorwaarden waaraan een zzp’er onder andere moet voldoen zijn:
- Een zzp’er heeft meerdere opdrachtgevers;
- Een zzp’er is zelfstandig en bepaalt zelf hoe hij zijn opdrachten uitvoert;
- Een zzp’er doet ander werk dan hij zou doen wanneer hij in loondienst was;
- Een zzp’er investeert in zijn eigen bedrijf.
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet deregulering arbeidsrelaties (Wet DBA) handhaven. Vooruitlopend op deze datum kan de Belastingdienst hier al op controleren. Tot 1 januari 2025 wordt er echter alleen gewaarschuwd, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid en de regels voor de inhuur van zzp’ers bewust worden overtreden. Als de Belastingdienst na 1 januari 2025 vaststelt dat een persoon door u is ingezet als zzp’er, terwijl er feitelijk sprake is van een reguliere werknemer, dan is er sprake van schijnzelfstandigheid. In dat geval zal de Belastingdienst de premies die normaal gesproken afgedragen hadden moeten worden alsnog op u verhalen, naast het opleggen van boetes.
Het inhuren van een zzp’er kan zowel voor u als voor de ingehuurde persoon voordelig zijn, maar bij schijnzelfstandigheid heeft dit nadelige financiële en rechtspositionele gevolgen voor u. Controleer daarom altijd, ook bij veranderende omstandigheden, of er sprake is van het inschakelen van een echte zzp’er.