Uw partner in Finance & HR

WGA schademanagement

WGA schademanagement

Steeds meer arbeidsongeschikten in het onderwijs

In 2008 stroomde 0,13% van de medewerkers in de sector onderwijs en wetenschappen in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) in. In 2016 was dat maar liefst 0,22%. Dat zijn ruim 1.000 mensen. En dat in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Veelal wordt bij onderwijsinstellingen gestuurd op het verzuimpercentage. Immers verzuim is een evidente kostenpost. Echter de kosten van arbeidsongeschiktheid krijgen ten onrechte weinig aandacht.

Kosten verzuim 

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de kosten van verzuim van zieke medewerkers, in tijdelijke of vaste dienst, gedurende 2 jaar. Wordt een medewerker na 2 jaar verzuim arbeidsongeschikt bevonden, dan worden veelal ook deze kosten gedurende maximaal 10 jaar toegerekend aan de werkgever. Krijgt een WGA gerechtigde bijvoorbeeld een WGA-uitkering van € 20.000, dan kan de rekening voor de ex-werkgever al gauw € 30.000 per jaar bedragen en dat gedurende 10 jaar!

U kunt deze schadelast echter beïnvloeden en substantieel verlagen. Dat vraagt echter om specifieke kennis die, begrijpelijk, bij de meeste onderwijsinstellingen niet aanwezig is. Ook de meeste Arbodienstenfocussen de dienstverlening op de eerste twee jaar ziekte en niet op de consequenties van arbeidsongeschiktheid in de 10 jaar daarna.

Daarom introduceert Dyade het Dyade WGA Schademanagement. Daarbij wordt u volledig ontzorgd ten aanzien van de mogelijkheden om de financiële consequenties van arbeidsongeschiktheid te beperken. Het Dyade WGA Schademanagement bestaat uit de volgende stappen die u geheel naar eigen wens kunt inzetten. Wij passen de dienstverlening uiteraard volledig aan op uw specifieke wensen.

De volgende stappen worden door onze adviseur met u behandeld: 

Stap 1- Periodiek onderzoek verzuimdossiers (check-up)

Stap 2- Ondersteuning WIA aanvraag

Stap 3- Voeren van bezwaar / beroep WGA

Stap 4- Periodiek monitoren en begeleiden van (ex-)werknemers in de WGA (spoor 3)

Stap 5- Voeren van herbeoordelingen WGA

Meer weten over deze aanpak? Lees het in dit artikel.

Ronald artikel 2

Contact

Wilt u advies over de arbeidsongeschiktheid, verzuim en schademanagement? Neem dan direct contact met ons op.

Wilt u-

Deel dit bericht

Wij helpen u graag

Administratief bijblijven

Actuele informatie over uw administratie, cao’s, wet- en regelgeving en meer.
U vindt het in de Nieuwsflits en de Maandbrief Salarisbetaling van Dyade. 

We plaatsen functionele en analytische cookies. Deze zijn geanonimiseerd en noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. x