Organisaties voor onderwijs en kinderopvang hebben, net als andere instellingen en bedrijven, met belastingen en de Belastingdienst te maken. Soms is dat leuk, maar soms is dat ook niet leuk. De fiscale kennis en expertise van Dyade helpen om problemen te voorkomen of juist om de mogelijkheden te benutten. Onderstaand een aantal onderwerpen waarbij Dyade u zinvolle fiscale support kan bieden, inclusief veel gratis waardevolle downloads!
Controles door de Belastingdienst
Periodiek kunnen ook (onderwijs)instellingen en organisaties van kinderopvang door de Belastingdienst gecontroleerd. Meestal is dat een controle op de loonbelasting, maar soms ook op BTW en/of winstbelasting. Dyade kan dergelijke controles begeleiden en tussentijdse- en eindoverleggen met de Belastingdienst voeren. Zodanig uiteraard dat eventuele naheffingsaanslagen worden voorkomen, of kunnen worden verminderd.
Door inzet van onze fiscalist konden naheffingen bij schoolbesturen in bepaalde gevallen met (meer dan) 80% worden verminderd. Zo kon een naheffingsaanslag bij school X met ca. € 166.000,- worden verminderd en bij een school Y met ca. € 277.000,-.
Loonbelasting
Onderwerpen die actueel zijn in de loonbelasting, en waarmee onderwijs en kinderopvang te maken kunnen hebben:
- (On)belastbaarheid van allerlei soorten kostenvergoedingen (bijv. verhuiskosten, maaltijden, reis-&verblijfkosten, thuiswerken etc.), zie Syllabus Werkkostenregeling, Catetariaregeling en Codeerinstructie [download].
- Belastingbesparing via een Cafetariaregeling: Hoe kun je je werknemer fiscaal-gunstig iets extra’s bieden? Zie Werkkosten en aanvullende arbeidsvoorwaarden.
- Inschakeling van ZZP’ers: Wat kan nog wel, en wat kan er in 2024/2025 niet meer? Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Hoe werkt die zogenaamde webmodule? Met het puntenresultaat van de webmodule kunt u verder. Zie artikel: Inlenen van zelfstandigen en ZZP-ers [download].
- Regelmatig krijgt Dyade vragen over het inlenen van zelfstandigen/ZZP-ers: Wat kan nog wel, en wat kan niet meer? Hoe voorkomen we fiscale risico’s? Lees meer in het artikel: Aanpak ‘schijn’zelfstandigheid ZZP-ers komt eraan [download].
- (On)belast belonen van vrijwilligers, zie artikel: De vrijwilligersregeling per 2024 [download].
- (On)belast belonen van toezichthouders/RvT. Zie artikel: Toezichthouders, honorarium en belastingen [download].
- Niet onder de loonbelasting uitbetaalde bedragen aan particulieren, ofwel de aangifte ‘uitbetaalde bedragen aan derden’ (UBD-aangifte, opvolger van de renseigneringsverplichting, voorheen IB-47) Download hier het artikel: De UBD-aangifte [download].
- Werkgeverpremies t.b.v. de werkhervattingskas. Lees meer op de pagina Beschikking Werkhervattingskas van de Belastingdienst.
- Hoe hou je kleine vergoedingen aan leerlingen vrij van loonbelasting? Via de studenten & scholierenregeling. Zie: De studenten & scholierenregeling [download] (vooral voor het VO, MBO en HBO).
- Onderwijsorganisaties of -besturen met gelieerde activiteiten, zoals kinderopvang, en/of eventuele gelieerde facilitaire BV’s: mogelijkheden van fiscale optimalisatie, bijvoorbeeld middels fiscale eenheid (SGI) en concernregeling.
BTW
Onderwerpen in de omzetbelasting, waarmee onderwijs en kinderopvang te maken kunnen hebben:
- Als een (onderwijs)organisatie nevenactiviteiten ontwikkelt, valt de organisatie dan wel/niet onder de BTW? Dyade heeft een zogenaamde ‘fiscale check’ ontwikkeld. Zie artikel: Signaleren van BTW- belastingplicht bij scholen en kinderopvang [download].
- Uitlenen van personeel valt regulier onder de BTW, maar voor een onderwijsorganisatie soms toch niet (o.a. bij ‘gedeeld’ werkgeverschap). Zie ook het artikel: Het in- en uitlenen van personeel door onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden, hoe zit dat ook alweer fiscaal? [download].
- Ook scholen die zonnepanelen laten installeren, en/of laadpalen aanschaffen, vallen onder de BTW en kunnen dan BTW terugvragen. Zie ook het artikel: BTW op zonnepanelen en laadpalen bij scholen [download].
- Samenwerkingsverbanden van onderwijsorganisaties: op welke wijze deze buiten de BTW kunnen blijven.
- CRKBO-registraties (waardoor het geven van opleiding vrij van BTW kan blijven).
- BTW verleggingsregeling(bij scholen ‘in de BTW’): op ‘grotere’ ICT-aankopen moeten, ook scholen, zelf de BTW afdragen.
- Het aanvragen, of juist stopzetten van het doen van BTW-aangiften.
- Vergoedingen aan toezichthouders/RvT: wel of niet onder de BTW? Zie artikel Toezichthouders, honorarium en belastingen [download].
- Samenwerkingsverbanden (SWV’s) of onderwijsorganisaties met gelieerde activiteiten, zoals kinderopvang, en/of facilitaire BV’s: hoe kun je buiten de BTW blijven? Dyade kan supporten bij analyse van fiscale optimalisatie, bijvoorbeeld middels vrijstellingen en/of fiscale eenheid.
Winstbelasting (vennootschapsbelasting)
Ook met winstbelasting kunnen onderwijsinstellingen en instellingen van kinderopvang te maken krijgen, denk hierbij aan:
- Ook onderwijs en kinderopvang formeel onderworpen aan winstbelasting. Zie: Vennootschapsbelasting kan ook onderwijs en kinderopvang raken [download].
- Als een onderwijsinstelling commerciële nevenactiviteiten ontwikkelt, valt een onderwijsorganisatie dan wel/niet onder de winstbelasting (vennootschapsbelasting, VPB)? Wat kan een onderwijsorganisatie doen om buiten het bereik van de winstbelasting te blijven? Zie artikel: Signaleren van Winstbelastingplicht bij scholen en kinderopvang [download].
Contact
Met uw vragen op het gebied van belastingen kunt u terecht bij één van onze adviseurs.