Deze maand wordt de vakantietoeslag uitbetaald over de periode juni 2023 tot en met mei 2024. De vakantietoeslag bedraagt 8% van het brutosalaris dat u in deze periode heeft ontvangen. Voor medewerkers in lagere salarisschalen geldt een minimumvakantietoeslag. Als dit op u van toepassing is, kan uw vakantietoeslag hoger zijn dan 8% van uw brutosalaris.
Als uw werkgever in de genoemde periode betrokken was bij een fusie of overdracht, heeft uw werkgever een keuze gemaakt over de uitbetaling van de vakantietoeslag. Bij een fusie zijn er 3 mogelijkheden:
- De volledige vakantietoeslag wordt in mei uitbetaald door de nieuwe werkgever.
- Het deel van de vakantietoeslag vóór de fusie/overdracht wordt in mei uitbetaald door de vorige werkgever, en het deel vanaf de fusie wordt in mei uitbetaald door de huidige werkgever.
- Het deel van de vakantietoeslag vóór de fusie/overdracht is al uitbetaald in de maand na de fusie door de vorige werkgever. In mei ontvangt u dan alleen het deel van de vakantietoeslag vanaf de fusie van de huidige werkgever.
Indien uw salaris na 1 juni 2023 is verlaagd vanwege langdurige ziekte, heeft dit ook invloed op de hoogte van uw vakantiegeld. De korting wegens ziekte heeft namelijk ook gevolgen voor de opbouw van uw vakantiegeld en de uitkering die daarvan in mei plaatsvindt.
De loonheffing over de vakantietoeslag wordt berekend tegen het tarief voor bijzondere beloningen. Als de loonheffingskorting bij uw werkgever wordt toegepast, wordt aan het tarief voor bijzondere beloningen een extra percentage toegevoegd, het zogenaamde verrekeningspercentage. Dit is ingesteld omdat de Belastingdienst in de reguliere belastingtabellen de afbouw van bepaalde loonheffingskortingen niet verwerkt. Het werken met het verrekeningspercentage voorkomt dat de Belastingdienst aan het einde van het jaar veel naheffingsaanslagen moet opleggen.
Het tarief voor bijzondere beloningen en het verrekeningspercentage zijn afhankelijk van uw belastbaar loon in 2023 op jaarbasis. Als u verwacht in 2024 aanzienlijk meer te verdienen dan in 2023 en het tarief voor bijzondere beloningen momenteel laag is, kunt u verzoeken om een hoger percentage voor bijzondere beloningen toe te passen. Hiermee voorkomt u een mogelijk naheffingsaanslag van de Belastingdienst voor 2024. Als wij constateren dat het tarief voor bijzondere beloningen laag is, proberen wij u hier vooraf op te attenderen en adviseren wij u dit percentage te verhogen. Het verhogen van het percentage bijzondere beloningen mag alleen worden uitgevoerd als u hier opdracht voor heeft gegeven.
Het tarief bijzondere beloningen wordt toegepast op alle incidentele looncomponenten in een kalenderjaar. Mocht u ervoor kiezen een hoger percentage bijzondere beloningen te laten toepassen, dan wordt ook de loonheffing herrekend over incidentele looncomponenten die eerder dit jaar aan u zijn uitbetaald. Door deze herrekening vindt dan een netto inhouding op uw salaris plaats.