Per 2 augustus bestaat er recht op een wettelijk betaald ouderschapsverlof. Deze nieuwe regeling leidt tot veel vragen, aangezien er ook een relatie met het betaalde ouderschapsverlof is dat in de cao PO en VO is geregeld.
Het wettelijk betaald ouderschapsverlof is gelijk aan 9 maal de betrekkingsomvang per week van een medewerker en moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. In overleg tussen werkgever en werknemer wordt bepaald op welke wijze het verlof wordt opgenomen (een periode aaneengesloten, volledige weken, losse dagen en/of combinaties van deze 3 opties).
Indienen bij UWV
De uitkering voor het verlof die via het salaris aan de medewerker wordt uitbetaald kan aangevraagd worden als tenminste eenmaal de betrekkingsomvang per week als verlof is opgenomen (dit hoeft dus ook niet aaneengesloten te zijn). De aanvraag voor de uitkering kan in maximaal 3 termijnen worden aangevraagd. Deze aanvraag wordt door of namens u ingediend bij het UWV. Indien Dyade de uitkering voor u aanvraagt is het van belang dat u Dyade heeft gemachtigd met EHerkenning om deze activiteit uit te voeren. Na het indienen van de aanvraag van de uitkering geeft het UWV binnen 4 weken een beschikking af. Voor de verwerking in de salarisadministratie is het essentieel dat u deze beschikking naar uw contactpersoon Personeel stuurt.
Hoogte uitkering
In de cao PO en VO is bepaald dat de uitkering wordt aangevuld tot 75% van het brutoloon. Van belang is te weten dat de uitkering van het UWV wordt vastgesteld op basis van het loon dat de medewerker heeft ontvangen in het jaar voor opname van het betaalde ouderschapsverlof. Het kan dus zijn dat de uitkering gebaseerd wordt op een lager (of hoger) loon dan het salaris dat gekort wordt wegens het verlof.
Het wettelijk betaald ouderschapsverlof dat opgenomen wordt, wordt in mindering gebracht op het aantal uur betaald ouderschapsverlof waar op grond van de cao recht op bestaat.
Aanvullende regelingen zoals de flexibele opname van het bevallingsverlof en de compensatie voor zwangerschapsverlof dat samenvalt met (vakantie)verlof zijn niet gewijzigd en blijven bestaan.
Meer informatie over het wettelijk betaalde ouderschapsverlof vindt u op de website van het UWV.
Berekenen omvang ouderschapsverlof
Om te berekenen welk recht op wettelijk betaald ouderschapsverlof bestaat en te registreren op welke wijze dit wordt opgenomen, is een speciaal spreadsheet ontwikkeld. Dit spreadsheet vindt u via deze link.
Maakt een medewerker niet alleen gebruik van het wettelijk betaald ouderschapsverlof, maar ook van het (on)betaalde ouderschapsverlof volgens de cao Primair of Voortgezet Onderwijs, dan moet tevens het reguliere spreadsheet voor berekening ouderschapsverlof worden ingevuld. Bij het invullen moet rekening gehouden worden met de leeftijd van het betreffende kind. Voor de periode tot 1 jaar moet een ander tabblad worden ingevuld dan voor de periode na het eerste levensjaar van het kind. Dit is een gevolg van de afwijkende regelgeving nadat een kind 1 jaar is geworden.