De Wtl beoogt werkgevers te stimuleren om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Deze wet is op 1 januari 2018 ingegaan, maar gebleken is dat de wet slechts tot een beperkte stimulans bij werkgevers heeft geleid om deze werknemers daadwerkelijk in dienst te nemen. Om deze reden wordt per 1 januari 2025 een deel van de wet afgeschaft. Dit betreft het lage inkomensvoordeel (LIV). Werkgevers krijgen dit jaar nog een tegemoetkoming als een medewerker met een laag inkomen wordt aangenomen.
Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers, dat ook onderdeel is van de Wtl, wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd. Dit betekent dat voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen op of na 1 januari 2024, het LKV voor oudere werknemers voor het jaar 2025 wordt verlaagd. Per 2026 wordt dit LKV afgeschaft. Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 verandert er niets aan het LKV.
De criteria voor het LKV voor het herplaatsen van een arbeidsgehandicapte werknemer worden juist verruimd per 1 januari 2025. Door deze verruiming komen meer werkgevers in aanmerking voor dit LKV wanneer een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatst wordt in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in de organisatie.
Via de loonkostentool van Dyade kan worden bepaald of er voor een nieuwe medewerker aanspraak bestaat op het loonkostenvoordeel. Het inrichten van de tool is geheel gratis en de werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van no cure, no pay. Heeft u interesse in de loonkostentool, neem dan contact op met Peter de Vette (peter.de.vette@dyade.nl).